Now playing

Avatar

On Air

Alter radio
Είστε εδώ:Home ταξίδια Κόσμος Άμστερνταμ: Η πόλη των νέων
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Άμστερνταμ: Η πόλη των νέων

Από Δημοσιευμένο 24 Ιουνίου, 2018

Ενας εξαιρετικός προορισμός

 

Το Άμστερνταμ ιδρύθηκε γύρω στο 1200, σε μία βαλτώδη περιοχή με την ονομασία Αεμεστέλλε στις εκβολές του ποταμού Άμστελ. Αρχικά ήταν οικισμός ψαράδων. Οι πρώτες μόνιμες κατοικίες χτίστηκαν πάνω σε τεχνητά αναχώματα, αρκετά ψηλά, ώστε να εξασφαλίζουν προστασία από τις πλημμύρες. Καθώς ο οικισμός επεκτεινόταν, αυξάνονταν οι διαμάχες και οι ρήξεις μεταξύ των λόρδων φαν Άμστελ και των κομήτων της Ολλανδίας, οι οποίοι είχαν την υποστήριξη των παντοδύναμων επισκόπων της Ουτρέχτης. Οι διαμάχες συνεχίστηκαν και τον επόμενο αιώνα.

Το Άμστερνταμ έχει ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κέντρα στην Ευρώπη, κυρίως από τον 17ο αιώνα, την Χρυσή Εποχή της Ολλανδίας, της οποίας ήταν το εστιακό σημείο. Την περίοδο εκείνη, μια σειρά από ομόκεντρα ημικυκλικά κανάλια, τα περίφημα χράχτεν (grachten) χτίστηκαν γύρω από το κέντρο της παλαιότερης πόλης, τα οποία μέχρι σήμερα προσδιορίζουν τη διάταξη και την εμφάνισή του κέντρου. Κατά μήκος των καναλιών βρίσκονται πολλά όμορφα σπίτια και αρχοντικά• τα περισσότερα κατοικούνται, άλλα είναι πια γραφεία, και μερικά είναι δημόσια κτήρια.
Η πόλη είναι γνωστή για πολλά εξαιρετικά μουσεία, όπως το Κρατικό Μουσείο Ρέικσμουζεουμ (Het Rijksmuseum), τo Μουσείο Βαν Γκογκ, το Μουσείο της Πόλης (Het Stedelijk Μuseum), το Σπίτι της Άννας Φρανκ, και την παγκοσμίως γνωστή συμφωνική ορχήστρα της, την Κονσερτχεμπαουόρκεστ, της οποίας η βάση είναι το Κονσερτχεμπάου. Γνωστό είναι επίσης το τμήμα της πόλης με τα «κόκκινα φώτα», το ντε Βάλλεν, και τα πολυάριθμα ‘κόφι-σοπς’.
Αν και το Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας, δεν είναι ούτε η πρωτεύουσα της επαρχίας στην οποία ανήκει, της Βόρειας Ολλανδίας, (πρωτεύουσα της οποίας είναι το Χάαρλεμ), ούτε η έδρα της κυβέρνησης (που είναι η Χάγη).

Το Άμστερνταμ κατέχει τον τίτλο της πόλης με τις περισσότερες εθνικότητες στον κόσμο. Θα συναντήσετε τουρίστες αλλά και μόνιμους κατοίκους από όλα τα μήκη και πλάτη της γης!

Γεωγραφική θέση: Το Άμστερνταμ βρίσκεται στο Β.ΒΔ. τμήμα της κεντρικής Ολλανδίας, ακριβώς στο δυτικό μυχό της Θάλασσας Άι (IJ-Meer), που αποτελεί τμήμα της ευρύτερης κλειστής Θάλασσας Μάρκερ (Markermeer). Η πόλη βρίσκεται πάνω στη συμβολή των ποταμών Άμστελ και Άι. Η πόλη συνδέεται μέσω του Καναλιού της Βόρειας Θάλασσας (het Noordzeekanaal) με την Βόρεια Θάλασσα στην πόλη Αιμάουντεν (IJmuiden).
Η κυρίως πόλη στέκεται πάνω σε 90 «νησιά» (σημ. κατ’ουσίαν νησίδες δημιουργημένες τεχνητά από τα χράχτεν) και μετράει 1539 γέφυρες από τις οποίες οι 252 στο κέντρο της. Το υψόμετρο του Άμστερνταμ είναι μόλις 2 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Η πόλη είναι κτισμένη σε μία απόλυτα επίπεδη περιοχή, μερικά τμήματα της οποίας έχουν δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου μέσω κατασκευής πόλντερς, όπως το Χάαρλεμερμίιρ (de Haarlemmermeer) και το Μπέιμστερ (de Beemster).

Η Περιβόητη Κόκκινη Συνοικία: Η «Κόκκινη Συνοικία» (De Rosse Buurt/De Wallen of De Walletjes), αποτελεί μία «ιδιαίτερη» περιοχή στο κέντρο του Άμστερνταμ, και έναν από τους πλέον πολυσύχναστους τουριστικά προορισμούς της πόλης. Αποτελεί ένα δαιδαλώδες σύνολο από μικρά και στενά δρομάκια, μέσα στο ιστορικό κέντρο, που χαρακτηρίζεται από τον χαμηλό κόκκινο φωτισμό των οικημάτων, απ’όπου και η «διεθνής» ονομασία του. Στα ολλανδικά σημαίνει «η περιοχή με τα μικρά τοιχάκια ή τις μικρές τοίχινες αποβάθρες» (Walletjes), για να τονιστεί η ιστορία της.
Ήδη από το 1385 είχε αρχίσει να περιτειχίζονται τα χράχτεν της περιοχής με μικρές πλίνθινες κατασκευές (Wallen). Η περιοχή αποτελούσε αρχικά θρησκευτικό κέντρο, αφού από το 1578 άρχισαν να κτίζονται λιλιπούτειες μοναστικές κοινότητες (Kloosters) σε ικανούς αριθμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι η παλαιότερη εκκλησία του Άμστερνταμ (Oude Kerk) βρίσκεται στο κέντρο της ζώνης. Παρά ταύτα, από τον 16ο αιώνα, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα πορνεία στην περιοχή Άουντεζέιντε (Oudezijde=Παλαιά Πλευρά). Από τον 19ο αιώνα και μετά, ιδιαίτερα στην δεκαετία του 1920, έγινε συστηματική κατεδάφισή τους, αλλά εμφανίστηκε το φαινόμενο της πορνείας του «δρόμου». Οι πρώτες βιτρίνες εμφανίστηκαν το 1930 και καθιερώθηκαν οριστικά με την δεκαετία του ’60.
Η ζώνη, που περιλαμβάνει περίπου 300 οικήματα (μεγάλα δωμάτια κατ’ουσίαν), καλύπτει περίπου 6.500 τετραγωνικά μέτρα και περιβάλλεται από χράχτεν. Τα οικήματα ενοικιάζονται από τις εργαζόμενες στο συγκεκριμένο χώρο όπου και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Αυτό, όμως, που αποτελεί την ειδοποιό διαφορά είναι ότι «εκτίθενται» σε κοινή θέα πίσω από μεγάλη γυάλινη προθήκη («βιτρίνα») με κόκκινο φωτισμό. Η ολλανδική ονομασία για το συγκεκριμένο είδος πορνείας είναι raamprostitutie, που σημαίνει κυριολεκτικά «πορνεία του παράθυρου/βιτρίνας».


Αντίθετα με ότι πιστεύεται, η περιοχή αποτελεί μεν το κέντρο του «αγοραίου έρωτα» της πόλης, αλλά είναι ταυτόχρονα ένας χώρος όπου καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες για την εξάλειψη της αισθητικής του χυδαίου, μέσω του σεβασμού της ταυτότητας των εργαζομένων γυναικών και, πάντοτε, με τη συμβολή και τήρηση των ολλανδικών νόμων (η πορνεία στην «κόκκινη ζώνη» είναι απόλυτα νόμιμη). Υπάρχουν γραπτοί αλλά και «άγραφοι» νόμοι που δεν θα πρέπει να παραβιάζονται χάριν του «θεάματος» (λ.χ. η φωτογράφιση των εκδιδομένων γυναικών αποτελεί πρόκληση και θα πρέπει να αποφεύγεται).
Παρά ταύτα, η περιοχή βρίθει από επιχειρήσεις που σχετίζονται με το συγκεκριμένο τομέα, όπως καταστήματα με είδη σεξ (sex shops), θέατρα αντίστοιχου περιεχομένου, κ.ο.κ, που σε συνδυασμό με τα διάσημα κόφι-σοπς (coffeeshops) και, παρά την ανοχή των ολλανδικών νόμων (gedoogbeleid), αποτελούν συχνά εστίες παραβατικότητας ή και εγκληματικότητας. Από το 2007 μπήκε σε εφαρμογή το Σχέδιο 1012 (Ηet Coalitieproject 1012), για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την οικονομική αναβάθμιση της περιοχής.

Τα  νόμιμα Coffee shop: Tο βασικότερο ίσως χαρακτηριστικό της κουκλίστικης πόλης είναι η ανοχή. Τα διάσημα coffee shop, όπου μπορεί κανείς να κάνει χρήση ινδικής κάνναβης, την οποία και μπορεί να προμηθευτεί και από τις υπαίθριες αγορές της πόλης ή ως συστατικό διάφορων προϊόντων (π.χ. σε τσίχλες, καραμέλες, μπισκότα με κάνναβη κ.λπ.), το καθιστούν ίσως την πιο απελευθερωμένη πόλη της Ευρώπης.
Aλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό, που κυριαρχεί έντονα στην πόλη είναι η πλήρης αποενοχοποίηση του σεξ. Τα μαγαζιά πωλούν σεξουαλικά βοηθήματα, ερωτικές ταινίες για κάθε γούστο ενώ οι σεξουαλικές ιδιαιτερότητες του καθένα είναι απολύτως σεβαστές και καλοδεχούμενες στην πόλη, που δεν κρίνει κανέναν και αποδέχεται τους πάντες και τα πάντα… Μια βόλτα στο φημισμένο Red Light District, την περιοχή, όπου μόλις σκοτεινιάζει, ζωντανά μοντέλα ερωτοτροπούν στις βιτρίνες των καταστημάτων ή στο Sex museum, όπου ξετυλίγεται όλη η ιστορία της σεξουαλικής δραστηριότητας του ανθρώπου, θα σας πείσουν για του λόγου το αληθές.
Μην σας σοκάρει καθόλου ο άνεμος της απόλυτης ελευθερίας, που διαπνέει τα ήθη του Aμστερνταμ. Απλά, έστω για λίγες ημέρες, αφεθείτε να σας παρασύρει το διαφορετικό και σίγουρα θα συμφωνήσετε και με την αγαπημένη παροιμία των Ολλανδών: «Αν ποτέ επισκεφθούν εξωγήινοι το Aμστερνταμ, σίγουρα θα περάσουν απαρατήρητοι…»!

Η πόλη του ποδηλάτου! Δεν έχω δει περισσότερα ποδήλατα συγκεντρωμένα. Αγαπημένο μέσο μεταφοράς των Ολλανδών χειμώνα καλοκαίρι! Νοικιάστε λοιπόν ένα ποδήλατο και ξεκινήστε τις ορθοπεταλιές. Είναι άλλωστε ο καλύτερος τρόπος, για να γνωρίσετε την πόλη. Το AΆμστερνταμ, όπως άλλωστε και όλη η Ολλανδία είναι εντελώς επίπεδο, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου στην περιπλάνησή σας. Ξεκινήστε την ανακάλυψη της «Νέας Υόρκης» της Ευρώπης, όπως πολλοί το ονομάζουν, από την καρδιά της πόλης, την πλατεία Dam. Νέοι από όλο τον κόσμο, επιλέγουν το Aμστερνταμ για τις διακοπές τους και έτσι η πλατεία συγκεντρώνει όλες τις κοινωνικές ομάδες της πόλης.
Στην υπέροχη αυτή πλατεία, που αποτελεί και την καρδιά της πόλης, θα θαυμάσετε το κτίριο των βασιλικών ανακτόρων, όπως και το κτίριο της Νέας Εκκλησίας, που αξίζει την προσοχή σας. Εκεί, βρίσκεται και το παράρτημα του μουσείου της Madame Tussauds, το εθνικό μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, όπως και η εκκλησία Neuwe Kerk και το εντυπωσιακό άγαλμα του Aτλαντα, που κουβαλά στους γερούς ώμους του τη Γη

.

ΠΗΓΗ: ( Βικιπαιδεια) (Clikatlife.gr)

Λίγα λόγια για εμάς...

  • Ο Alter Radio στηρίζει την καλή ξένη μουσική. Αγαπημένα τραγούδια παίζουν όλο το 24ωρο..akou_tin_kardia_sou2

Επικοινωνία

Άκου τί είπαν...

  • χωρίς μουσική , η ζωή θα ήταν λάθος!
    (Φρίντριχ Νίτσε)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.
Ok