Now playing

Είστε εδώ:Home ταξίδια Ελλάδα Η ομορφιά της Καστοριάς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Η ομορφιά της Καστοριάς

Από Δημοσιευμένο 03 Δεκεμβρίου, 2017

Η Καστοριά είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, με μακρά Ιστορία που δεν μπορεί να εξασθενίσει με το πέρασμα του χρόνου.

 

Στη Ρωμαϊκή περίοδο η Καστοριά  είχε την ίδια μοίρα με την υπόλοιπη Μακεδονία  ωστόσο απέκτησε δόξα στα βυζαντινά χρόνια.

Σύμφωνα με τον διάσημο Βέλγο ειδικό στη βυζαντινή τέχνη Gregoire: η πόλη μπορεί να γράψει την ιστορία της ίδιας της βυζαντινής τέχνης.

Τα κάστρα που έχτισαν ο Ιουστινιανός και ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος είναι παραδείγματα του ενδιαφέροντος που παρουσίασαν οι βυζαντινοί αυτοκράτορες λόγω της στρατηγικής θέσης της Καστοριάς.
Στα βυζαντινά χρόνια, η Καστοριά είχε πολλούς ευεργέτες και δασκάλους του Ελληνικού Πολιτισμού, οι οποίοι ήταν πραγματικά εξαιρετικοί.
Είχε ενεργό ρόλο στην προετοιμασία της επανάστασης του 1821, όπου συμμετείχε με μια ειδική ομάδα μαχητών. Τον 19ο αιώνα πήρε μέρος σε επαναστατικά κινήματα για να νικήσει την τουρκική τυραννία.
Η Καστοριά έπαιξε σημαντικό ρόλο των Τούρκων και των Βουλγάρων.
Το 1912, ενώθηκε με την απελευθερωμένη Ελλάδα. Οι 75 βυζαντινές και άλλες εκκλησίες είναι δείγματα ενός υψηλότερου πολιτισμού και κοινωνικότητας της πόλης.
Οι γειτονιές του Dolcho και του Aporazi δίπλα στη λίμνη χαρακτηρίζονται από πλακόστρωτους πεζόδρομους, αρχοντικά του 17ου και 18ου αιώνα, τριώροφα κτίρια με μεγάλα παράθυρα με κλειστά μπαλκόνια και το προβαλλόμενο επάνω όροφο με την ονομασία "sanhisia", χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής της οθωμανικής εποχής. διακοσμητικά εσωτερικά χαρακτηριστικά όπως ξύλινα γλυπτά και τοιχογραφίες.
Πολλά από αυτά τα παραδοσιακά κτίρια όπως αναφέρει το grecomania.com απειλούνται λόγω της σύγχρονης ανάπτυξης .
Το εμπόριο των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, που ξεκίνησε πριν από χίλια χρόνια, δημιούργησε την κύρια βιομηχανία της πόλης .
Όταν οι κάστορες εξανεμίστηκαν, η πόλη εισήγαγε γούνες και φαίνεται ότι σε αυτή τη γοητευτική μικρή πόλη στενών δρόμων και εκκλησιών της βυζαντινής εποχής υπάρχει τουλάχιστον ένας τόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την κατασκευή ενδυμάτων ,εισαγόμενες γούνες, κυρίως βιζόν. Η Καστοριά παραμένει διεθνές κέντρο για το εμπόριο γούνας και φιλοξενεί μια ετήσια διεθνή έκθεση γούνας.
ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Η λίμνη Ορεστιάδα και η πόλη της Καστοριάς είναι δεμένες εδώ και πολλούς αιώνες.
Η λίμνη, υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν 10.000.000 χρόνια και η σημερινή μορφή της αποτελεί κατάλοιπο μιας παλαιότερης εκτεταμένης λίμνης .
Έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου κάλλους από το Υπουργείο Πολιτισμού (1974) και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «NATURA 2000».
Η λίμνη και η ευρύτερη περιοχή της είναι ένα πολύ σημαντικό φυσικό οικοσύστημα με ποικίλους και σπάνιους κατά θέσεις οικοτόπους που υποστηρίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα στην οποία περιλαμβάνονται πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη. Πέρα από τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ειδών πουλιών που φιλοξενεί, είναι η μοναδική φυσική λίμνη της Ελλάδας, στην οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, που συνιστούν σήμερα έναν από τους σπανιότερους οικότοπους του Ευρωπαϊκού χώρου. 
Οταν βρεθείτε στην Καστοριά δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε το Οικομουσείο, το πρώτο στην Ελλάδα, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει ψηφιακά την Καστοριά του 6ου αιώνα .
Τι γράφει το hotels line για την Καστοριά :
Στην Καστοριά μπορείτε  να δείτε το Λαογραφικό Μουσείο, το Βυζαντινό καθώς και το μουσείο της Ενδυματολογίας.
Επίσης μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε το απολιθωμένο δάσος, ηλικίας είκοσι εκατομμυρίων ετών με τροπικά και υποτροπικά φυτά, κορμούς από φοίνικες καθώς και θαλάσσια απολιθώματα. Μη παραλείψετε να επισκεφτείτε το μουσείο που φιλοξενεί πολλά από τα απολιθώματα.
Ακόμα πρέπει οπωσδήποτε να δείτε από κοντά τον Άγιο Στέφανο και το Βυζαντινό κάστρο, το οποίο από τους περιηγητές της εποχής χαρακτηρίζεται ως δύσβατο και οχυρό. 

Στα απαραίτητα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε συμπεριλαμβάνεται και η σπηλιά του δράκου, ένα εντυπωσιακό επισκέψιμο σπήλαιο με 7 υπόγειες λίμνες, 10 αίθουσες και 5 διαδρόμους - σήραγγες, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης, κοντά στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στη Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας, 15 μ. από τον παραλίμνιο δρόμο.
 
Η ονομασία του οφείλεται στην παράδοση που λέει ότι στο εσωτερικό του υπήρχε ένα χρυσωρυχείο, το οποίο φυλασσόταν από έναν άγρυπνο δράκο. 
Για όσους αγαπάνε τα χειμερινά σπορ, στο Βίτσι, ένα χωριό 20 χλμ., από την πόλη της Καστοριάς λειτουργεί και χιονοδρομικό κέντρο, με τρεις πίστες, που είναι ικανές να δεχθούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Κατά την παραμονή σας, μη διστάσετε να ψωνίσετε κάποια από τα προϊόντα που παράγει, τα οποία είναι άλλωστε και εξαιρετικής ποιότητας.
Η Καστοριά φυσικά, κατά κύριο λόγο φημίζεται για τα μοναδικά γουναρικά και δερμάτινα που έχει αλλά και τα αγροτικά της προϊόντα είναι μια πολύ καλή επιλογή.
Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε πεντανόστιμα κρεατικά και τυροκομικά αλλά και όσπρια και ξηρούς καρπούς.
 
 
 
 
 *Οι φωτογραφίες και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς τους.

Λίγα λόγια για εμάς...

  • Ο Alter Radio στηρίζει την καλή ελληνική μουσική. Αγαπημένα τραγούδια παίζουν όλο το 24ωρο..akou_tin_kardia_sou2

Επικοινωνία

Άκου τί είπαν...

  • χωρίς μουσική , η ζωή θα ήταν λάθος!
    (Φρίντριχ Νίτσε)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.
Ok