Now playing

Avatar

On Air

Alter radio
Είστε εδώ:Home Ειδήσεις Κόσμος Η τάφρος των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο του πλανήτη
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
    • Πολυμέσα
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Η τάφρος των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο του πλανήτη

Από Δημοσιευμένο 08 Μαϊος, 2019

Η Τάφρος των Μαριαννών βρίσκεται στα δυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η τάφρος πήρε το όνομα της από τα Νησιά των Μαριαννών που βρίσκονται στην περιοχή και απλώνεται στα 2.550 χιλιόμετρα ενώ έχει πλάτος 69 χιλιόμετρα.

Το πιο βαθύ σημείο της, το λεγόμενο Challenger Deep, φτάνει τα 11.035 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι το σημείο όπου οι δύο μεγάλες τεκτονικές πλάκες του Ειρηνικού συναντώνται.

Σε αυτό το σημείο η πίεση φτάνει τα 108,5 MPa, δηλαδή είναι πάνω από χίλιες φορές υψηλότερη από την ατμοσφαιρική πίεση της επιφάνειας.

Για να καταλάβετε το ακριβές μέγεθος, αρκεί να πούμε ότι αν τοποθετούσαμε το όρος Έβερεστ σε αυτή τη θέση του Ειρηνικού Ωκεανού δεν θα φαινόταν καν η κορυφή του, αφού θα βρισκόταν 2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Οι επιστήμονες έστειλαν, το 2010, ένα μη επανδρωμένο ρομποτικό βαθυσκάφος βάρους 600 κιλών στην τεράστια υποθαλάσσια τάφρο, από όπου συνέλλεξε δείγματα από το λασπωμένο ίζημα του βυθού σε βάθος έως 20 εκατοστών. Η μετέπειτα ανάλυση έδειξε μεγάλες ποσότητες οξυγόνου και ένα μεγάλο αριθμό μικροβίων. Κάθε κυβικό εκατοστό του ιζήματος του βυθού περιείχε γύρω στα 10 εκατ. μικρόβια.

Τα μικρόβια βρίσκουν στο βυθό της τάφρου των Μαριανών αφθονία νεκρής φυτικής και ζωικής ύλης, που καταβυθίζεται σιγά-σιγά από τα μικρότερα βάθη και αποσυντίθεται αργά όταν πια φθάσει στο βυθό και αρχίσει να μετατρέπεται σε ίζημα.

Το 2012, ο Καναδός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον είχε γίνει ο πρώτος άνθρωπος μετά από 50 χρόνια, που μόνος του, με ένα ειδικό βαθυσκάφος, είχε κατέβει για λίγη ώρα στο βυθό της τάφρου των Μαριανών, όπου όμως δεν είχε δει ιδιαίτερα ίχνη ζωής.

marianatrench

 

 

Σεισμοί στην Τάφρο των Μαριανών
Το στενό των Μαριανών βρίσκεται στο σημείο επαφής των τεκτονικών πλακών των Φιλιππίνων και του Ειρηνικού. Η πλάκα του Ειρηνικού είναι στην ανατολική και νότια πλευρά, ενώ η πλάκα των Φιλιππίνων είναι στην δυτική και νότια βόρεια πλευρά των ορίων. Και οι δύο πλάκες μετακινούνται σε βορειοδυτική κατεύθυνση αλλά η πλάκα του Ειρηνικού μετακινείται πιο γρήγορα από την άλλη πλάκα. Η σύγκρουση δημιουργεί μια ζώνη όπου η πλάκα του Ειρηνικού μπαίνει κάτω από την άλλη και εισέρχεται στον μανδύα.

Σεισμοί προκύπτουν διαρκώς πάνω στα όρια των πλακών γιατί η καταβύθιση της πλάκας του Ειρηνικού δεν είναι απλή. Οι πλάκες κολλάνε συνήθως μεταξύ τους δημιουργώντας πίεση η οποία αυξάνεται συνεχώς αλλά με ξαφνικές κινήσεις οι πλάκες μετακινούνται από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά μέτρα κάθε φορά. Όταν γίνεται αυτό δημιουργούνται δονήσεις οι οποίες ταξιδεύουν μέσω του φλοιού της γης σαν σεισμικά κύματα.
Καθώς η πλάκα του Ειρηνικού καταβυθίζεται μέσα στον μανδύα θερμαίνετε από την τριβή και από τον γεωθερμικό παράγοντα. Σε βάθος περίπου 100 μίλια τα πετρώματα αρχίζουν να θερμαίνονται τόσο πολύ που κάποια μέταλλα λιώνουν. Το μάγμα που δημιουργείται ανεβαίνει γρήγορα στην επιφάνεια και δημιουργεί εκρήξεις ηφαιστείων. Αυτές οι εκρήξεις οδήγησαν στην δημιουργία και των νησιών της Μαριάνα.

Το βαθύτερο σημείο τής θάλασσας είναι και το πιο θορυβώδες

«Θα περίμενε κανείς πως το βαθύτερο σημείο του ωκεανού θα ήταν ένα από τα πιο ήσυχα μέρη στη Γη. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει ένας σχεδόν συνεχής θόρυβος από φυσικές και ανθρωπογενείς πηγές», δήλωσε ο ωκεανογράφος της ΝΟΑΑ και επικεφαλής της έρευνας Ρόμπερτ Τζιάκ.

Όπως διαπιστώθηκε υπάρχει στο υπόβαθρο ένα βουητό που προκαλείται από κοντινούς και μακρινούς υποθαλάσσιους σεισμούς, ενώ παράλληλα ακούγονται οι διακριτοί ήχοι των φαλαινών. Ακόμη και οι τυφώνες που περνάνε από την επιφάνεια της θάλασσας ακούγονται σε μεγάλο βαθμό σε τόσο μεγάλα βάθη, αλλά επίσης τα μεγάλα κύματα. Και βεβαίως, κάθε λίγο και λιγάκι ακούγονται οι ήχοι από τις προπέλες των πλοίων και των υποβρυχίων, αλλά και από διάφορα υποθαλάσσια κατασκευαστικά έργα σε αρκετή απόσταση.

Η Τάφρος των Μαριανών βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανατολικά των Μαριάνων Νήσων, και το βαθύτερο σημείο της είναι το «Challenger Deep». Μέχρι τώρα ποτέ δεν είχε καταβυθιστεί ένα υδρόφωνο σε βάθος μεγαλύτερο των 1,6 χιλιομέτρων περίπου. Χρειάσθηκαν πάνω από έξι ώρες για να φθάσει το υδρόφωνο από την επιφάνεια της θάλασσας στο βυθό της Τάφρου.

Η έρευνα θα επαναληφθεί το 2017 και τότε το υδρόφωνο θα παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο βυθό, ενώ θα συνοδεύεται από μια κάμερα βαθέος ωκεανού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης προστασίας και ερευνών των ωκεανών Ocean Conservation Research, οι ωκεανοί είναι σήμερα περίπου δέκα φορές πιο θορυβώδεις από ό,τι πριν 50 χρόνια.

πηγές: newsbomb, cnn, protagon, youtube, geonews, thecaller

Πολυμέσα

Λίγα λόγια για εμάς...

  • Ο Alter Radio στηρίζει την καλή ξένη μουσική. Αγαπημένα τραγούδια παίζουν όλο το 24ωρο..akou_tin_kardia_sou2

Επικοινωνία

Άκου τί είπαν...

  • χωρίς μουσική , η ζωή θα ήταν λάθος!
    (Φρίντριχ Νίτσε)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.
Ok